آنچه از کدکس غذایی باید بدانیم ؟

آنچه از کدکس غذایی باید بدانیم ؟

 

کدکس عبارت است از جمع آوری وتطبیق بین المللی استاندارد های مواد غذایی و ارایه آن به شکل واحد.

تعریف کدکس

کدکس در لغت بمعنای آیین نامه،مقررات،نشانه و آلیمانتاریوس به معنای مواد غذایی می باشد.
کدکس عبارت است از جمع آوری وتطبیق بین المللی استاندارد های مواد غذایی و ارایه آن به شکل واحد.
تاریخچه تشکیل کمیسون کدکس غذایی

در یازدهمین کنفرانس FAOدر ۱۹۶۱ و شانزدهمین اجلاس جهانی WHOدر ۱۹۶۳تشکیلات جدیدی تحت عنوان کمیسیمو آیین نامه مواد غذایی“Codex Alimentarius Commission”
به منظور اجرای استانداردهای مشترک FAO/WHOدر زمینه مواد غذایی به وجود آمد در حال حاضر ۱۷۲ کشور عضو کدکس می باشند.

اهداف کمیسیون کدکس غذایی
.
حفظ منافع و بهداشت مصرف کنندگان
تسهیل روابط تجاری و هماهنگ شدن اقدامات انجام شده در زمینه مواد غذایی
هماهنگ نمودن کلیه فعالیتهای استاندارد مواد غذایی در بخشهای دولتی و غیر دولتی
تعیین اولویت و ارائه راهنماییهای لارم در زمینه پیش نویسهای استاندارد با کمحک سازمانهای ذینفع
نهایی نمودن استانداردها و انتشار آنها به صورت مقررات و یا codexدر قالب استانداردهای منطقه ای یا بین المللی و تکمیل و اصلاح استانداردها پس از بررسی های مناسب و لازم

روش تدوین استانداردهای کدکس

۱ـ روش معمولی:دارای ۸ مرحله (step)است که کشور های عضو در مراحل ۳،۶ و ۸ نظرات خود را اعلام می نمایند.
۲ـ روش سریع: دارای ۵ مرحله است که کشورهای عضو نظرات خود را در مراحل ۳ و ۵ اعلام می نمایند.

چهارچوب استانداردهای کدکس مواد غذایی

۱ـ نام استاندارد ۲ـ دامنه کاربرد ۳ـ تعریف ۴ـ ترکیبات اصلیتشکیل دهنده و عوامل کیفیتی ۵ـ افزودنی ها ۶ـ آلاینده ها ۷ـ ویژگیهای بهداشتی ۸ـ وزن و اندازه ۹ـ برچسب گذاری ۱۰ـ روش آزمون و نمونه گیری

 

 

ساختار تشکیلات کدکس بین المللی

کمیسیون کدکس مواد غذاییC.A.Cشامل(دبیر خانه و کمیته اجرایی)و کمیته اجرایی شامل(کمیته های منطقه ای،کمیته های اجرایی بین دولتی،کمیته محصولات مواد غذایی،کمیته موضوعات عمومی

کمیته موضوعات عمومی)۹ کمیته فنی( :

۱ـ باقیمانده آفت کشها ۲ـ سیستم بازرسی و صدور گواهینامه برای مواد غذایی وارداتی و صادراتی ۳ـ باقیمانده داروهای دامی ۴ـ تغذیه و رژیمهای ویژه غذایی ۵ـ برچسب گذتری مواد غذایی ۶ـ روشهای آزمون و نمونه برداری ۷ـ اصول کلی ۸ـ افزودنیها و آلاینده های مواد غذایی ۹ـ بهداشت مواد غذایی



کمیته محصولات مواد غذایی

11  کمیته فنی:

۱ـ میوه ها و سبزیهای فراوری شده ۲ـ میوه ها و سبزیجات تازه ۳ـ چربیها و روغنها ۴ـ فراورده های کاکائو و شکلات ۵ـ شکر ۶ـ شیر و فراورده های آن ۷ـ آبهای معدنی طبیعی ۸ـ ماهی و فراورده های شیلاتی ۹ـ بهداشت گوشت ۱۰ـ غلات ،حبوبات وبقولات ۱ پروتینهای گیاهی

کمیته های اجرایی بین دولتی )۳ کمیته فنی(:
۱ـ غذاهای حاصل از بیوتکنولوژی(ژاپن) ۲ـ خوراک دام)دانمارک) ۳ـ آبمیوه ها و سبزیها(برزیل)

کمیته های منطقه ای(۶ کمیته فنی)
۱ـ آسیا(کره( ۲ـ آفریقا)مراکش( ۳ـ اروپا)جمهوری اسلواکی( ۴ـ خاور نزدیک(اردن) ۵ـ آمریکای لاتین(آرژانتین) ۶ـ آمریکای شمالی و اقیانوسیه(ساموآ)

تعداد استانداردها و آئین کارهای تدوین شده توسط کمیسیون کدکس:
استانداردهای محصولات غذایی
استانداردهای عمومی و راهنماهای بر چسب گذاری
راهنماها و آیین کارهای محصولات غذایی
حدمجاز آفت کشها
آیین کارها و راهنمای کلی بهداشت مواد غذایی
تعیین حد افزودنیهای مواد غذایی
تعیین حد افزودنیهای مواد غذایی
راه های ارزیابی خطر
راهنماهاو توصیه های نحوه اجرای بازرسی وصدور گواهینامه
استانداردها و راهنماهاو آیین کارهای آلاینده ها

قوانین و مقررات کدکس

قوانین کدکس هر ساله در کتاب روش اجرائی (procedure manual) تدوین و منتشر میگردد.
قانون کدکس دارای ۱۰ اصل ((article می باشد که درآن نحوه فعالیتها ، چگونگی پذیرش اعضا،عملکرد آنها و تدوین استانداردها ، تشریح گردیده است.

تاریخچه کدکس غذایی در ایران

نخستین طرح شورای کدکس در سال ۱۳۶۳ از سوی مدیریت غذایی و کشاورزی تهیه و منتشر گردید.
در سال ۱۳۶۶ اولین اساسنامه آن تدوین شد
. ▪
در سال ۱۳۶۸ از سوی مدیریت وقت موسسه مکاتباتی با وزارت امور خارجه و وزارت کشاورزی جهت استقرار دبیرخانه و مکانی برای تشکیل جلسات و سایر موارد انجام شد
در طول سالهای فوق ۲۷ نشست در ۱۶ گروه مختلف برگزار گردید که از سوی مدیر اجرایی کدکس بعنوان اولین کمیته ملی کدکس در آسیا مورد تشویق قرار گرفت.
سرانجام با توجه به بحث WHOو مسایل ایجاد شده ار سوی اتحادیه اروپا برای کشور ،مجدداَ در سال ۱۳۷۷ اساسنامه جدیدی تدوین شد.
در یکصدو یکمین اجلاس شورای عالی استاندارد ،اساسنامه ای تحت عنوان ”دستور العمل شورای هماهنگی کدکس غذایی ایران“ به تصویب رسید.

ساختار کدکس صنایع غذایی ایران

شورای هماهنگی کدکس صنایع غذایی ایران شامل کمیسیون ملی غذای ایران N.C.C شامل دبیرخانه کمیسیون ملی کدکس ، کمیته های فنی ، امور مالی

اعضا شورا :
وزیر محترم جهاد کشاورزی وزیر محترم بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی وزیر محترم بازرگانیوزیر محترم صنایع و معادن , وزیر محترم علوم ، تحقیقات و فناوریرئیس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران

سازمانهای مسئول تشکیل کمیته های فنی :

وزارت جهاد کشاورزی ۱۰کمیتهوزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی ۲ کمیتهوزارت بازرگانی ۱ کمیته انستیتو علوم تغذیه و صنایع مواد غذایی ۱کمیته موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران ۸کمیته وزارت صنایع و معادن ۱کمیته

کمیته های فنی وزارت جهاد کشاورزی:

باقیمانده داروهای دامی غلات، حبوبات و بقولات شیر و فراورده های آن ماهی و فراورده های شیلاتی بقیمانده آفت کش هابهداشت گوشت و فراورده های گوشتی میوه ها و سبزیهای تازه و خشک مواد غذایی حاصل از فراوری زیستی خوراک دام و طیور

کمیته های فنی موسسه استاندارد :
آبمیوه و سایر نوشیدنیها روغنها و چربیها آلاینده های مواد غذایی برچسب گذاری مواد غذایی بازرسی و صدور گواهینامهنمونه برداری و روش آزمون اصول کلیکمیته اجرایی
سایر کمیته های فنی :

شکر،شکلات و فراورده های کاکائو وزارت بازرگانی افزودنیی های مواد غذایی وزارت بهداشت بهداشت مواد غذایی وزارت بهداشت تغذیه و رژیم های ویژه غذایی انستیتو علوم تغذیه میوه ها و سبزیهای فرآیند شده وزارت صنایع
چگونگی ارتباط کمیسیون کدکس غذایی در کشورها

از طریق contact point
موسسهٔ استاندارد عامل ارتباطی کمیسیون کدکس غذایی در ایران است. دبیرخانه شورای هماهنگی کدکس در موسسه و در مدیریت غذایی و کشاورزی مستقر می باشد. رییس موسسه، نائب رییس شورا و رییس کمیسیون ملی کدکس غذایی ایران میباشد.

اهم اقدامات انجام شده کدکس غذایی ایران

تشکیل چهار جلسه برای شورای هماهنگی کدکس و پنج جلسه جهت کمیسیون ملی کدکسایجاد هماهنگی در اعزام هیئت های نمایندگی به اجلاس های کدکس تهیه و تصویب شش آیین نامه و روش اجرایی کدکس تشکیل ۲۱ کمیته فنی تشکیل کمیته منطقه ای خاور نزدیک و کمیته اجرایی در سطح ملیارسال نظرات و پیشنهادات کارشناسی کمیته های فنی به کمیسیون کدکسواگذاری پیشنویس تعیین حد مجاز آفلاتوکسین در مغزهای درختی (پسته) به ایرانتدوین پیش نویس استاندارد بین المللی ، دوغ- مشارکت در تدوین پیش نویس رسمی صدور گواهینامه بازرسی فراورده های غذایی – پیشنهاد تکمیل پیش نویس راهنمای تجزیه و تحلیل ارزیابی خطرپیشنهاد طرح تخصیص بودجه کدکس جهت انجام بهینه امور در سطح کشور و پیگیری آن از سازمان مدیریت و برنامه ریزی صدوراحکام برای رئوسا و دبیران و اعضای کمیته فنی ایجاد هماهنگی استفاده از امکانات مالی و فنی صندوق مشترکFAO/WHO –trust fund بمنظور شرکت در اجلاسهای کدکس. تهیه ۵ فصلنامه داخلی کدکس غذایی ایرانایجاد وب سایتهای کدکس غذایی ایران جهت تعاملات و اطلاعات کمیته های فنی با آدرس اینترنتی
www.isiri-codex.ir
پیشنهاد تدوین استراتژی ملی کدکس با توجه به درخواست کمیته ها و اعلام نظر از سازمانها در این رابطه . تهیه فراخوان کدکس مبنی بر جذب متخصصان و کارشناسان برای عضویت در کمیته های فنی که بالغ بر ۱۶۵ نفر اعلام آمادگی نموده اند.